Project Description

Kunst in de Stad – Middelheimmuseum, Antwerpen

Openluchttentoonstelling van de nieuwe werken van de Canadese kunstenaar Ken Lum
over hedendaagse thema’s als identiteit, de arbeidsmarkt en alledaagse zorgen

Maatschappelijke openlucht-tentoonstelling Antwerpen

Case
Kunstproject rondom maatschappelijk thema

Opdrachtgever:
Kunst in de Stad – Middelheimmuseum, Antwerpen

Bereik:
5 Trotters Large landscape

Openlucht expositie trotter billboards belgie antwerpen

Bewustwording dankzij storytelling

In het centrum van Antwerpen, op de Scheldekaai Zuid, staat deze zomer (juni t/m augustus 2021) een krachtige openluchttentoonstelling. Kunst in de Stad presenteert nieuwe werken van de Canadese kunstenaar Ken Lum die handelen over hedendaagse thema’s als identiteit, de arbeidsmarkt en alledaagse zorgen. Over een afstand van circa 100 meter wordt er middels ‘storytelling’ op vijf Trotters een reeks indrukwekkende beelden getoond aan het publiek. De locatie is bewust gekozen omdat deze dagelijks door veel mensen wordt bezocht. Voorbijgangers die komen wandelen of om gewoon even tot rust te komen kunnen op eigen gelegenheid (en zo vaak als ze willen) de tweetalige tentoonstelling bekijken.

De kracht van tentoonstellingen in de openbare buitenruimte

Een groot bereik voor een tentoonstelling rondom een maatschappelijk thema brengt best wat uitdaging met zich mee. Immers, voor een binnenexpo ben je afhankelijk van het feit of de bezoeker ervoor kiest om te gaan kijken. En daar zit hem dus de kracht van de openluchttentoonstelling. Een expo die als verrassing in het vertrouwde straatbeeld van een goedbezochte plek wordt geplaatst, wekt onmiddellijk de nieuwsgierigheid van de voorbijganger. Met de toegankelijke (en tijdelijke!) Trotter als presentatiebord neemt u alle drempels in één klap weg. Kortom; veel publiek en hoog bereik!

Openlucht tentoonstelling trotter billboards belgie Antwerpen

“Trotter laat toe om 2D kunstwerken geheel autonoom en zonder veel “hardware” of visuele ruis te tonen in de publieke ruimte. Zo staat de artistieke zeggingskracht steeds voorop en komt het publiek zo rechtstreeks mogelijk in contact met het kunstwerk zelf. De productie van het drukwerk is van hoge kwaliteit en de plaatsing verliep erg vlot. De weersbestendigheid en robuuste vervaardiging van de Trotters maken ze ook uiterst geschikt voor projecten in drukke steden.”

Samuel Saelemakers, curator Collectie Kunst in de Stad, Antwerpen , Middelheimmuseum, Antwerpen